- BOWLSCLUB WOODS APELDOORN -
 NK Pairs Outdoor 2019

NK Pairs Outdoor 2019

Zaterdag 3 en Zondag 4 augustus 2019
Bowlsgreen “Zomervaart” Haarlem

Het "WOODS" team, Leo Braun en Henk Veenstra Nederlands Kampioen Pairs Outdoor 2019

 

Eerste gender neutrale discipline NK Pairs te Haarlem

Op zaterdag en zondag 3 en 4 augustus 2019 werd in Haarlem het gezamenlijke Nederlandse Kampioenschap Pairs gehouden. Vanwege de geringe inschrijving werden de heren en dames pairs samengevoegd. Mogelijk worden de kampioenschappen volgend jaar ook gehouden met gemengde pairs erbij.

Van Bowls Club WOODS had het team Leo Braun en Henk Veenstra zich ingeschreven.
Er waren 3 poules met 4 teams en 1 poule met 6 teams. Leo en Henk waren ingedeeld in de poule van 6.
Na het openingswoord van de wedstrijdleider Wouter Meijboom start de wedstrijd over 10 ends om 10.00 uur.

De eerste wedstrijd was tegen het team Almere Bowls Club met de spelers Cor Scheick (lead) en Kees van Beusekom (skip).
Leo speelt de eerste bowls dichtbij de Jack. Henk haalt hem weg. Alom wordt er geroepen wat doe je nu. Normaal is de spelregel elke speler krijgt twee bowls om heen en terug te rollen. Nu speelt men met een trialend. De wedstrijdleider had dit vergeten mede te delen. Leo speelt zijn tweede bowl dichter bij de Jack.
Een zucht van verlichting voor Henk, maar ABC scoort. 0-1, 0-2, 4-2, 4-3, WOODS breidt de winst gestaag uit van 5-3, 6-3, 6-4, 8-4, 11-4 naar 11-5.

De tweede wedstrijd tegen het thuisteam Ons Kinnehim Jan Sinnema en Wim Grilles. Het verloop van de partij: 0-1, 0-2, derde end O.K. ligt met twee shots, WOODS heeft twee achter ballen en moet zijn laatste bowl spelen en gaat kijken en overlegt met Leo wat de beste keuze is. Er wordt besloten een wat snellere bowl te spelen om de Jack naar achteren te spelen. Zo gezegd zo gedaan. Henk speelt een snellere bowl die de rechte lijn te lang vasthoudt zijn bowl komt in de head tegen een bowl en zijn bowl schiet dwarsuit naar rechts tegen de bowl van Leo, beide bowls uit de head, resultaat 5 shots down. 0-7.
Is er nog hoop na dit dramatische derde end? 0-9, 1-9, 2-9, 2-10, 3-10, 4-10, eindstand 7-10.

Op naar de derde wedstrijd met als tegenstanders Annie van Belzen (Almere Bowls Club) en Ineke Nagtegaal (Ons Kinnehim).
Verloop van de partij 0-1, Leo's backhand begint te swingen 3-1, 5-1, 7-1, 7-2, 7-3, 7-4, 7-5, 10-5 en met als eindstand 13-5.

Nu maar afwachten, de vier poulewinnaars en de vier besten gaan door.
Na een telefoontje aan de wedstrijdleider blijkt dat WOODS als zesde geplaatst is.

Zondag. 10.00 uur start en Leo doet de volgende uitspraak: "Vanaf nu is elke wedstrijd een finale." Zo gaan we erin.

De geplaatste teams voor de kwart finale zijn:
Ons Kinnehim, Elly Dolieslager - Betty Schiltman
Ons Kinnehim, Jan Dolieslager - Frank de Vries
Ons Kinnehim, Jan Sinnema - Wim Grilles
Almere BC, Paul van der Vliet. - Wim van Belzen
Almelo/O.K, Gerrit Velthuis - Maus van Tol
BC. WOODS, Leo Braun - Henk Veenstra
BC. Eindhoven, Frans Smulders - Frans Robberts
Almere/OK,. Annie van Belzen - Ineke Nagtegaal

Verrassend de eerste wedstrijd tegen het als derde geplaatste team Jan Sinnema en Wim Grilles (Ons Kinnehim). In de poule van dit team verloren.

Vandaag heeft de wedstrijdleiding besloten op elke speler heen en terug twee bowls te laten spelen. Er wordt over 12 ends gespeeld.

Verloop van de wedstrijd. 2-0, 5-0, 5-1, 7-1, 10-1, 10-2, 10-3, 13-3, 13-5. In het 8ste en 10e end probeerde skip Grilles met een aantal drives de head te verstoren, hetgeen hem niet lukte.16-5, gezien de stand proberen wij niet te forceren en de tegenpartij een shot te laten houden. 16-6. Eindstand 16-8.

BC Eindhoven, Smulders - Robberts, winnen van Ons Kinnehim, Dolieslager-De Vries.
Ons Kinnehim, Dolieslager/Schiltman winnen van Almere/OK, van Belzen/Nagtegaal.
Almere BC, van der.Vliet/van Belzen winnen van Almelo/OK, Velthuis/van Tol.

Bij de laatste vier, halve finale.
WOODS neemt het op tegen Eindhoven. Het verloop van de partij: 1-0, 2-0, 2-1, Leo's backhand komt steeds iets te kort. 3-1, 3-2, 3-5, Leo heeft de lengte weer te pakken en zijn backhand swingt als van ouds, 4-5, 6-5, 8-5, 10-5, 10-6, met 2 shots voor speelt Henk zijn laatste bowl niet. Eindstand 12-6,

BC WOODS, Braun/Veenstra, in de finale tegen Almere BC, van der Vliet/van Belzen.
Verloop van deze finale: 1-0, 1-1, 1-2, 1-5 veel geworstel van onze kant om de juiste lijn te vinden en als de head erg dicht ligt weet van Belzen zijn derde en/of vierde bowl met zoveel precisie en op de juiste snelheid te spelen om de Jack mee te nemen of om een bowl in de head op te stoten in hun voordeel. Een lust voor hè oog. De bowls van Veenstra missen hun doel vaak op een haar. Maar dan daar komt Braun weer opzetten met zijn swinging backhand en op de juiste snelheid gespeeld. 3-5, 6-5, 7-5, 7-7. 7-10. Van der Vliet vergooit zich met de Jack en Braun legt de Jack op zijn favoriete lengte en opent sterk met zijn backhand.
De precisie laat Van Belzen nu in de steek. 8-10.
WOODS ligt 1 shot en Veenstra weet er nog twee shots bij te plaatsen. 11-10. Nog niets beslist. Het kan nog alle kanten op. Van der Vliet rolt zijn bowls te kort. Braun ligt twee shot. 20 cm en 30 cm links voor de Jack. Op een meter voor de Jack op links ligt een bowl van Almere. Lastige kant om te spelen. Veenstra probeert te blokken om als linkshandige speler Van Belzen met rechts moeilijk te maken. Lukt slechts gedeeltelijk. Zijn derde bowl plaatst Veenstra met zijn backhand in de head en met de juiste snelheid tikt zijn bowl de Jack aan (Luck?)die precies achter de shotbowl van Braun komt te liggen. Van Belzen heeft nog twee bowls. Hij rolt een snellere bowl en probeert de head open te breken dit lukt echter niet. Veenstra plaatst zijn laatste bowl achter de head en de buurt van de respot. Van Belzen doet nog een poging om de head uiteen te gooien maar ook dat mislukt. Stand14 - 10

Team WOODS, Leo Braun en Henk Veenstra, Nederlands kampioen.

2e plaats Almere BowlsClub, Paul van der Vliet en Wim van Belzen.
3e plaats BC Eindhoven, Frans Smulders en Frans Robberts.
4e plaats Ons Kinnehim, Elly Dolieslager en Betty Schiltman.
5e plaats Ons Kinnehim, Jan Dolieslager en Frank de Vries.
6e plaats BC Almelo/O.K,. Gerrit Velthuis en Maus van Tol.
7e plaats Almere BC./O.K, Annie van Belzen en Ineke Nagtegaal.
8e plaats Ons Kinnehim, Jan Sinnema en Wim Grilles.

Verslag, H.J.G. Veenstra