- BOWLSCLUB WOODS APELDOORN -
Historie

Historie Bowlsclub Woods Apeldoorn

In december 1990 introduceerde Gemeente Apeldoorn, in het kader van Meer Bewegen voor Ouderen, de voor Apeldoorn nieuwe sport Bowls.
Er werden twee matten en de nodige sets Bowls beschikbaar gesteld. Vanwege de bezetting van de sporthallen kon er alleen overdag gespeeld worden. Met de toen aanwezige "instuivers" werd er in Sporthal Zuiderpark twee maal anderhalf uur per week gespeeld.

De "instuivers" wilden meer, ze wilden mee doen aan landelijk georganiseerde toernooien.
Bowlsinstuif Apeldoorn brak door met een aantal teams toen ze het Koos Walsteintoernooi in Den Bosch, waaraan de top van de Nederlandse Bowlssport meedeed, wonnen.

Dit succes was de reden dat we lid werden van de in februari 1992 opgerichte Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond (NIOBB).

De initiatiefgroep Bowls, Jaap Keur, Lia en Henk Jonker, had plannen gemaakt om een eigen bowlsclub op te richten. Eindelijk was het dan zover. Met enkele vergaderingen, waarbij alle "instuivers" aanwezig waren, werd op 29 oktober l992 Bowlsclub Woods opgericht en konden we 18 leden inschrijven.

Met een subsidie van fl 600 van de Gemeente Apeldoorn werden wij min of meer zelfstandig. De contributie werd inclusief de bondscontributie bepaald op fl 15 per maand. De koffie kon gratis worden opgehaald bij Gemeentehuis en werd aan de leden verkocht. De eerste tijd droegen wij het geld dat wij ontvingen af aan de Gemeente.

Tijdens de zomermaanden konden we geen gebruik maken van de sporthal omdat de gemeente dan onderhoud pleegde.
In 1993 kwamen wij tot overeenstemming met de hockeyvereniging "Ares" die de beschikking had over een kunstgrasveld.
Wij konden zo in de maanden juni, juli en augustus buiten spelen.

Veel publiciteit, krantenberichten en demonstraties, zorgden ervoor dat het aantal leden van onze vereniging zich uitbreidde

In 1995 werden wij volledig onafhankelijk en daarmee een echte vereniging!

Er werden in de omgeving (Deventer, Epe en Soest) gebruikte Bowls gekocht die dienst konden doen voor het buiten spelen en voor nieuwe leden die nog geen eigen Bowls hadden.Tevens kochten wij een mat in Epe, de Bowlssport wilde daar niet lukken.

Om aan geld te komen zijn we in 1995 begonnen met het maken van reclame voor sponsoren. We maakten BC "Woods" strooifolders en een clubblad met reclame. We kregen scoreborden met reclametekst en niet te vergeten een groot publicatiebord waarop tweeëntwintig A4 advertenties konden worden geplaatst. De adverteerders moesten daarvoor fl 100 betalen en werden dan opgenomen in onze "Club van Honderd". In 2002 werd shirtreclame ingevoerd.

Het is "Woods"gelukt, met inzet en sportiviteit van alle leden, fervente wedstrijdspelers, clubspelers en recreanten goed te laten samenspelen.

Er werden successen geboekt op wedstrijdgebied.
Vele prijzen o.a. in de regio en landelijk. Tweemaal een landskampioenschap Singles Indoor, tweemaal een NK Outdoor. Eénmaal een landskampioenschap Mixed Pairs, een landskampioenschap Heren Pairs en in 2006 een landskampioenschap Triples

Er is veel veranderd. Ons outdoor veld bij "Ares"werd verruild voor het korfbalveld van "Steeds Hooger" terwijl Sporthal Zuiderpark vervangen werd door de prachtige nieuwe sporthal van W.S.V.

Ooit begonnen met 18 leden en 2 speelmatten is het nu in 2007 met een ledental van boven de 100 goed toeven op 9 matten.

Door de inzet van de leden is Bowlsclub "Woods" Apeldoorn een bloeiende, sportieve vereniging geworden!

Bron: Jaap Keur